Halt aan het hyacinthje

Ben jij van de ‘indiens’, de ‘echters’, de ‘voortsen’ en de ‘alsooks’? Best kans dat je dan ook het gebruik van ‘welke’ als betrekkelijk voornaamwoord niet schuwt. Lees in dat geval vooral verder. Mits je kunt tegen – hoe zal ik het noemen – ‘opbouwende kritiek’ :-). Ontdek hoe één woord je tekst – ja zelfs je imago – seksloos maakt en degradeert, én hoe je er eenvoudig weer schwung in krijgt (pfiew).

Waarom

‘Via de ruime hal bereikt u de keuken, welke van alle luxe is voorzien.’ Wat. Is. Dat. Toch? Ik verbaas me erover. En ik vraag me af: waarom in hemelsnaam? M’n tenen schieten er enorm van in de krul. Waarom verdwijnt de vlotte toon van sommige mensen als sneeuw voor de zon zodra ze in contact komen met een toetsenbord? Al tikkend lijkt er iets – onzekerheid? – naar boven te komen, waardoor ‘als’ ineens ‘indien’ wordt, ‘maar’ wordt vervangen door ‘echter’ en – en daar focus ik me nu even op – ‘welke’ in de plaats komt van ‘die’ of ‘dat’. ‘De vergadering welke volgende week plaatsvindt …’ Brr, brr, brr. Als je iemand spreekt, zeg je toch ook niet: ‘Wat vindt u van de bank welke in de showroom staat?’? Of: ‘Is dit die koffie welke je gister hebt gekocht?’? Waarom in geschreven tekst dan ineens wel? Waarom dan ineens gebruikmaken van een totaal andere, ondergestofte communicatiestijl?

Ah, daarom

Denkt iemand met ‘welke’ in plaats van ‘die’ of ‘dat’ verzorgder zakelijk Nederlands te schrijven? Of misschien zelfs indruk te maken? Wil diegene er een soort van ‘status’ aan ontlenen? Is het, met andere woorden, ‘een uiting van gewichtigdoenerij’, zoals het Prisma Stijlboek in 1993 stelt? Ik denk dat dat inderdaad zo is. Zodra een ‘verwelker’ iets op papier moet zetten, trekt hij of zij onmiddellijk Hyacinth Bouquet (je weet wel, van ‘Keeping up appearances’) uit de kast. Reden waarom ik deze muffe stijlvariant hierbij doop tot het ‘hyacinthje’. 

Hyacinth, ho!

Maar WAAROM wil iemand de Hyacinth uithangen? Met wollige woorden als ‘welke’? Dat blijft voor mij een raadsel. In alle (vermoedelijke) onwetendheid slaat hij of zij de plank er in elk geval volledig mee mis. Sowieso is er he-le-maal niets aan te merken op ‘de woning die’ of ‘het rapport dat’. Het is echt niet minder verzorgd of minder professioneel, mochten de verwelkers dat denken. Maar waar het vooral om gaat: de kritische lezer ervaart het gebruik van ‘welke’ juist als muf, stijf, ouderwets en stroef taalgebruik – zeg maar dag met je handje, dus, naar deftigdoenerij.  

Zeker: grammaticaal gezien is er niks mis met ‘de woning welke’ (wel met ‘het huis welke’, want ‘welke’ kan niet verwijzen naar een enkelvoudig het-woord, dat is hoe dan ook fout). Dus als je jezelf graag wegzet als middeleeuwse pruik met druipende ganzenveer, dan zeg ik: doen. Maar anders: halt aan het hyacinthje. Want eigenlijk zet je jezelf er een beetje mee voor schut. En dat mag, natuurlijk, moet je zelf weten. Maar onthoud wel: je maakt er geen bijster intelligente indruk mee en je vergroot de afstand tot je lezer. Was dat nou wel wat je wilde?  

Dus

Schrijf de dingen gewoon zoals je ze ook zegt bij het koffiezetapparaat. En dan heb ik het niet over ‘me’ in plaats van ‘mijn’. Of over ‘is’ in plaats van ‘eens’. Wel over het gebruik van ‘als’ in plaats van ‘indien’, ‘maar’ in plaats van ‘echter’ en gaaaa zo maar door. Maar vooral: over het gebruik van ‘die’ of ‘dat’ in plaats van ‘welke’. Doe maar gewoon gewoon. Dat maakt je tekst een stuk lekkerder leesbaar. Je lezer voelt zich op die manier thuis in je verhaal, en jij houdt je imago hoog.   

(AR)

 

Contact

Alfa Rho - Arianne de Ruiter
Kanadeeskestrjitte 20
8491 BE Akkrum

06-18 29 67 65
Halt aan het hyacinthje

Halt aan het hyacinthje

Geplaatst op: 2020-06-27

Ontdek hoe één woord je tekst – ja zelfs je imago – seksloos maakt en degradeert, én hoe je er eenvoudig weer schwung in krijgt (pfiew).

Lees meer Meer blogs
 • Arianne heeft ons uitstekend geholpen om een complexe beleidsnotitie logisch op te bouwen en inhoudelijk scherp te krijgen.

  Afdeling Kindergeneeskunde, LUMC, Leiden
 • Met Arianne is het niet alleen heel plezierig samenwerken, je bent ook zeker van professionaliteit, accuratesse en kwaliteit.

  Teo de Groot, bestuurder CBO Noardwest-Fryslân (onderwijs en opvang)
 • Met haar werkwijze en kritische blik zorgt ze dat jouw verhaal in de juiste toon én foutloos op papier of scherm verschijnt.

  Caroline Derkx-Oosting, directeur Oosting Communicatie
 • Arianne is een snelle denker, weet complexe stukken gauw te doorgronden en levert werk van hoge kwaliteit.

  Mark Mellema, Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis
 • Arianne dringt snel door tot de kern van je organisatie en zet je boodschap vakkundig om in sterke tekst.

  Erik Toenhake, directeur DutchSpirit
 • Snel, toegewijd, een fijn ontwikkeld gevoel voor publiciteit en een feilloze beheersing van het Nederlands.

  Pieter Sijpersma, vm hoofdredacteur Dagblad van het Noorden
Afdeling Kindergeneeskunde, LUMC, Leiden Teo de Groot, bestuurder CBO Noardwest-Fryslân (onderwijs en opvang) Caroline Derkx-Oosting, directeur Oosting Communicatie Mark Mellema, Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis Erik Toenhake, directeur DutchSpirit Pieter Sijpersma, vm hoofdredacteur Dagblad van het Noorden

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.